CSC_1274

Kesä ja kattaus

Kaunis kattaus ja kauniit astiat ovat mielestäni lähes yhtä tärkeää kun syötävä ruoka.
Ruoka maistuu paremmalta ja on kivempi syödä kun kattaa kauniisti ja panostaa ruuan esillepanoon. Lapsuudenkodissani ei koskaan tarjoiltu ruokaa suoraan kattilasta eikä voipakettia laitettu sellaisenaan pöytään. Jos ei ollut aikaa taiteilla voista rullia taikka pieniä palloja laitettiin voirasia omaan pieneen vuokaan jolloin ruma muovinen rasia peittyi kauniin laatikon sisään.

Meillä oli myös omat servettirenkaat ja omat kangas servetit, jotka vaihdettiin tarpeen tullen puhtaisiin. Saattaa tuntua jonkun korvaan hienostelulta mutta tänä päivänä asiaa ajatellen tapa oli kuitenkin erittäin ekologinen. Ei tuhlattu paperia ja samalla kattaus oli aina viimeistelty ja kaunis. Juurikin lapsuudenkodin asiat ja tavat vaikuttavat meidän kotona tänä päivänä vahvasti. Myös mennessämme naimisiin halusin ehdottomasti kangas servetit ja koska en mistään löytänyt mieleisiäni, ompelin lopulta itse 180 kappaletta valkoisia kangas servettejä juhlaa varten. Nyt ainakin riittää ja lainaan niitä tarpeen tullen ystäville mm juhlia varten.

Jopa tietyt astiat saavat mieleni palaamaan lapsuuden kesiin. Olen huomannut ystävieni kesäpaikoilla käydessäni että monesta paikasta löytyy samoja astioita ja kapustoja mitä itseltäni. Myöskin kävellessäni kadulla ja katsellesani Wanhoja tavaroita myyvien liikkeiden ikkunoita, saatan huomata niissä tuttuja astioita. Vanhat astiat kuuluvat mielestäni kesäasumisen henkeen ja astiastoja voikin täydentää puuttuvilla osilla juurikin näiden Wanhojen tavaroiden liikkeiden myötä tai koluamalla kirpputoreja. Kauniin kattauksen voi tehdä myös täysin eri astiastoista noudattamalla kuitenkin esim samaa väri- tai tyylilinjaa.

Kesällä on ihana syödä ulkona ja panostaa kauniiseen kattaukseen ottamalla luonto mukaan.
Kattaukseen ei joka kerran tarvitse käyttää runsaasti aikaa. Pienten lasten äitinä tiedän itsekkin että aika on usein kortilla. Perheen syödessä yhdessä käytän kattaukseen kuitenkin hieman enemmän aikaa. Ulkona syödessä kuitenkin nopea vilkaisu ympärille ja pöytään voi napata mitä silloin silmään sattuu osumaan. Kauniit meren ja hiekan pyöristämät kivet toimivat pöytäliinan tai servettien painoina. Vanhat rispaantuneet langat muuttuvat rusetin myötä servettirenkaiksi. Vanha kaunis astiasto ja luonnon omat tuotteet sopusoinnussa yhdessä. Kattauksen jälkeen luonnosta lainatut osat palautetaan sinne takaisin. Tavaraa ei kerry kaappeihin ja luonto kiittää.

Anna mielikuvituksen lentää ja nauti luonnon omasta tarjonnasta.